Krakkó

Krakkó, ahova idén mindössze 10 €-ért juthatnak el utasaink – ez a 10 éves Orangeways ajándéka

Krakkó Lengyelország második legnépesebb városa, a Kis-lengyelországi vajdaság székhelye, egykoron Lengyelország fővárosa volt. Krakkót sokan – joggal – Európa egyik legszebb városának tartják. Történelmi, kulturális, szórakoztató és gazdasági központ, amelynek élénk gazdasági életét csak sejtheti a patinás falak közt bolyongó turista, mert a belső kerületekben nincs forgalom, gyár, üzem, ám annál több a látnivaló!

Mit érdemes megnézni?

A krakkói Barbakán Közép-Európa legnagyobb őrtornya, a Flórián kapu Krakkó főkapuja, a Királyi Kastély, a Mária Tér kihagyhatatlan látnivaló, ha Krakkóban járunk.

Mit kóstoljunk meg feltétlenül?

A lengyel konyhát szláv és idegen kulináris hagyományok hatások ötvözete alkotja. Mivel Lengyelország különböző régióinak és a környező területeknek a kulináris hagyományai elegyednek benne, nagy változatosságot mutat a felhasznált összetevőkben. Sok húst (főleg sertést), káposztát és fűszert használ, jellemzők rá a tészták és gombócok – ez utóbbiból a leghíresebb a pierogi (derelye avagy lengyel pirog). A többi szláv konyhához hasonlóan szerepelnek a kásák (kasza) és más gabonafélék, de nagy hatást gyakoroltak rá a török, német, magyar, zsidó, francia, olasz és gyarmati konyhák. Általánosságban elmondható, hogy a lengyel konyhaművészet gazdag és kiadós; a lengyelek megadják a módját a fogások élvezetének, és néhány ételük elkészítése több napot vesz igénybe