Pula

Pula: a világ 6. legnagyobb amfiteátrumától a vadregényes strandokig

A város az Isztriai-félsziget délnyugati felén található Horvátországban. Gazdag történelemmel rendelkező, kulturális műemlékekkel ékesített város.

Kavicsos és köves strandjai közül a legismertebb az Ambrela strand. Azok, akik a tömegtől távol, zöld övezetben a vadregényesebb strandokat kedvelik, itt ők is megtalálják a nekik megfelelőt. A sport szerelmesei kosárlabdázhatnak, teniszezhetnek, golfozhatnak, vagy kipróbálhatják a hegymászást, búvárkodást, sétálhatnak, biciklizhetnek, valamint panoráma repülésre is van lehetőségük. Pula-ban számos koncertet is szerveznek, aki pedig egészen reggelig szeretné átadni magát a szórakozásnak, a közeli diszkókban megtalálja a számítását.

Mit érdemes megnézni?

Kihagyhatatlan látványosság a Pula középpontjában található Pula-i aréna. Antik emlékmű. A világ 6. legnagyobb amfiteátruma. A legenda szerint az arénát 100 tündér építette.

Sergijev diadalíve – Arany kapu: a diadalívet a Sergijev család építette a család három tagjának tiszteletére, akik magas rangú városi feladatokat láttak el Pula-ban. A diadalív a város kapujára támaszkodott a Porta Aurea-ra. A diadalív korintoszi stílusban épült. Érdekessége, hogy a keleti oldal jelentős része szobrászati szempontból kidolgozatlan maradt, miután az kevésbé látszott,  a nyugati, jól látható rész ezzel szemben részletesen kimunkált.

Herkules ajtaja két, feltételezhetően középkori kerek torony között található.  Nem profillált kő blokkokból épült, a csúcsán boltíves és sérült nyílásokkal.

Mit kóstoljunk meg feltétlenül?

Mindenképpen érdemes részt venni az Istra gourmet-en, az isztriai ínyenc termékek vásárán. Aki arra jár, feltétlenül keresse fel a helyi vendéglőket, kóstolja meg helyi specialitásokat, az isztriai pršut-ot (speciális helyi sonka), kecskesajtot, különböző helyi tésztaféléket, a hal különlegességeket és az igazi ínyencségnek számító szarvasgombát.