Split

Split: kalandozás a világ egyik legrégebbi városában

Split Horvátország (Dalmácia) kulturális, politikai és gazdasági központja, és egyben a világ egyik legrégebbi városa. A turisták a „világ legszebb városaként” emlegetik. A város Közép-Dalmáciában a Jadro és Žrnovica folyók torkolatánál, a Kaštela-öböl és a Spliti csatorna által határolt félszigeten fekszik.

Split számos látnivalója és történelmi emlékhelye mesél a viharos múltról, ideális klímája, fejlettsége, különleges életstílusa és gazdag turisztikai kínálata pedig valósággal megbabonázza a világ minden tájáról érkező látogatókat. A gazdag, máig megőrződött kulturális-történelmi látnivalókon kívül Split számos gyönyörű stranddal is rendelkezik. A legismertebb spliti strand a város szívében található, homokos Bačvice-strand és a kavicsos-sziklás Bene-strand. A szabadmászás szerelmesei eldönthetik, hogy a Marjan meredek, sziklás, déli lejtőit szeretnék meghódítani, vagy pedig a Mosor-hegyet, a szörfösök pedig megszelidíthetik a Žnjan-strand hullámait. Próbálja ki a hagyományos amatőr sportot, a picigint a Bačvice-strandon, a Bene- és a Firule-strandokon pedig bemutathatja tenisz tehetségét.

Mit érdemes megnézni?

Split legismertebb szimbóluma a Diokleciánusz-palota, mely a római kori építészet egyik legszebb és legjobban megőrződött emléke a világon, mely felkerült az UNESCO Világörökségek listájára is. Maradandó élménnyel gazdagodhatunk, ha megtekintjük a  Vestibult és a Jupiter templomot, vagy  végigsétálunk a legszebb tereken, mint például a Pjace, a Prokurativ vagy a Voćni trg. Szórakozásban sem lesz hiány Splitben. Itt rendezik a világ legnagyobb elektronikus zenei fesztiválját, az Ultra Music Festivalt, amelyen a  világ legismertebb DJ-i technozenével szórakoztatják a közönséget.

Májusban tartják a Szent Dujmó, azaz a város védőszentjének ünnepét (Sudamija). Ez alkalomból különböző rendezvények, kiállítások, tradicionális tombola, koncert és tűzijáték szórakoztatja a rendezvényre látogatókat.  Szeptemberben érdemes részt venni az új filmek nemzetközi fesztiválján (Split Film Festival).  A Diokleciánusz Napokat a nyári hónapokban tartják. Autentikus római forgatókönyv szerinti gladiátorküzdelem, valamint rómaiaknak és szenátoroknak beöltözött statiszták mutatják be, hogy milyen volt Split Diokleciánusz idejében.

Mit kóstoljunk meg feltétlenül?

Mivel Split Horvátország egy fontos közlekedési csomópontjában fekszik, sokan megfordulnak itt, így számos éttermet találunk mind az óvárosban, a kikötőben és a tengerparton is. Az óvárosra inkább a kávézók a jellemzők és a helyszűke miatt kis gyorséttermek, konobák vannak a sikátorok kertjeiben. A sétányon, az óváros külsőbb részein és parton sok-sok étterem található. A tenger közelsége miatt a tengeri állatokból készült fogások a jellemző, tradicionális ételek. Tengeri süllő, keszeg, tintahal, szardínia mindenféle elkészítési módon megtalálható az összes étteremben. Húsos grillezett ételeket is találunk, így a magyaros ízeket kedvelő vendégek is jól fogják magukat érezni. Splitben leginkább vörösborokat kóstolhatunk, de a Hvar sziget például híres fehérbor termővidék.