Zágráb

Zágráb: megszeretni, megismerni, visszamenni

Horvátország fővárosa, Zágráb vonzó turisztikai desztináció. Az ország északnyugati részén, a Száva partján helyezkedik el.  Zágráb igen barátságos és szerethető város, hangulatát jellegzetes mediterrán zamat fűszerezi. A turisták általában a tengerpartot választják, de a kedves főváros számos nevezetességgel is várja a látogatókat.

Mit érdemes megnézni?

A horvát főváros gyakorlatilag két várost ölel fel. A Felsőváros (horvátul Gornji grad vagy Gradec) Zágráb történelmi központja. A Felsőváros főtere a Szent Márk-tér, ahol valamikor kereskedők árulták portékáikat. Ma itt található a horvát parlament, a Szábor, a zágrábi városi közgyűlés, a Szent Márk-templom és a Zágráb Városi Múzeum is. A Felsővárosban számos barokk ház és palota idéz fel egykor volt időket. A legismertebb az 1764-ben épült Vojković-palota, ma pedig itt található a Horvát Történeti Múzeum. Zágráb másik történelmi központja a Káptalandomb, amely a zágrábi katedrális körül alakult ki, ez a zágrábi érsekség központja. Az Alsóváros az urbanizált modern Zágráb központja. A 19–20. század fordulóján épült ki.
Legnagyobb tere a Jellasics bán-tér. Valamikor piac volt, ma turisták kedvelt helye, igazi sétálóövezet, ahol egy jó kávéra több helyen is betérhet a néhány percre megpihenni vágyó utazó.

Mit kóstoljunk meg feltétlenül?

Horvátország konyhája igen változatos. A történelem során sok nép élt itt együtt, amelyek egyedi ízvilágukkal hozzájárultak ahhoz, hogy Horvátország mára fontos gasztronómiai desztinációvá érett. Horvátország keleti tájainak konyhája jellemzően húsos, fűszeres, délen és a part menti régiókban pedig a mediterrán hatás érvényesül, így az étlapot a tenger gyümölcsei és a tésztafélék uralják.

Horvátországban az étkezést egy pohárka röviditallal köszöntik, a paletta széles, a szomjat olthatja szilvapálinka (sljivovica), gyomorkeserű (travarica), konyak (vinjak), likőr, főleg zadari cseresznyelikőr (maraschino), gyógynövénylikőr (pelinkovac), vagy éppen prosecco, amely egy igen ízgazdag, édes desszertbor. Az isztriai biska fagylaltízű italkülönlegesség. Sok étteremben a ház ajándékaként kínálják a vendégeknek a tüzes grappát. A nyári hőségben jól eshet egy pohár zágrábi Ozujsko, vagy Karlovacban főzött Karlovacko sör.